Mano tinklaraščių sąrašas

2014 m. kovo 28 d., penktadienis

Nei duona ,nei pyragas


Tiesa pasakius ,pati nezinau kas cia man gavosi -pagal produktus ,turetu buti pyragas,o pagal isvaizda-konkreti duona.Vadinkit kaip norit ,o skonis nerealus ypac pirma diena,kol traski ir silta.
Svietas butinas!-be jo puse skonio...
Salin tas kalorijas ,zmones...

Naudojau:
600 g. kvietiniu miltu,
2 a.s malto cinamono,
2 v. s cukraus pudros,
50 g sviesto,
sauja razinu,
sauja smulkintu graikisku riesutu,
sauja pepita seklyciu (neradau siu seklu vertimo is anglu kalbos,jei kas zinot ,kaip lietuviskai busiu dekinga ,jei pasakysit),cia tokios mazos zalios seklytes ,labai panasios i moliugu seklu branduoliukus,
1/2 puodelio pieno,
1/2 puodelio vandens,
ziupsnelis druskos,
sakele rozmarino,
2 a.s kepimo milteliu.

Orkaite ikaitinti iki 200 laipsniu karscio.
Sviestas turi buti saltas.Ji sukapoti kartu su miltais,padaryti trupinius.
I siuos trupinius suberti cinamona,cukraus pudra,druska,kepimo miltelius,riesutus,razinas,pepita seklas,smulkinta rozmarina (pasilikti siek tiek seklyciu uzberti ant duonytes virsaus) ,viska gerai permaisyti.
Supilti piena ir vandeni.
Uzminkyti tesla.
Tesla gaunasi pakankamai lipni,taciau miltu nepadauginti ,ji ir neturi nelipti prie ranku.
I paruosta skardele sukresti tesla ir dregnomis rankomis suformuoti apvalia duonele.
Siek tiek ipjauti pavirsiu.
Duoneles pavirsiu patepti pienu ir pabarstyti seklytemis ir rozmarinu.
Pasauti i orkaite,kepti apie 45 min.






Ta diena dar isviriau moliugu sriubyte,tai su ja buvo nepakartojama...
Skanaus!

2014 m. kovo 26 d., trečiadienis

Jautiena su parmezanu ir keptomis darzovemis

Naudojau:

500 g minkstos jautienos,
200 g parmezano(smulkiai tarkuoto),
2 morkos,
gabalelis moliugo,
3 bulves,
2 saldzios bulves ,
sauja sparaginiu pupeliu,
ziupsnys kmynu,
prieskoniu pagal skoni

Pirmiausia pasiruosiau suri.
Orkaite ikaitinti iki 200 laipsniu celsijaus.
Is kepimo popieriaus issikirpti skrituliukus norimo dydzio,deti juos ant skardeles,paberti parmezano surio,bet ne prie pat krasto ,nes issilydes pabega nuo popieriaus (mano truputi pabego) ir pasauti i orkaite labai trumpai 5-7 min kol issilydys.Tada issimti ir palikti atvesti.

Jautiena susipjaustyti kepsniais,ir pakepinti ant trupucio aliejaus kiekviena puse mazdaug po 3 min.,Tada pabarstyti prieskoniais ,deti i skardele.
Darzoves sujuastyti stambiais gabalais,atskirame inde sumaisyti su druska ,kmynais ir trupuciu aliejaus,suberti i ta pacia skardele prie jautienos.


Sparagines pupeles isvirti atskirai,nedideliame kiekyje vandens ar ant garu.
Kepti mazdaug 30-40 min.
Per ta laika suris sukieteja .Serviruojant ji uzdeti ant iskepusios jautienos.



Padazui as naudojau "gravy",bet negaminau jo namie ,o tiesiog si karta pasigaminau is parduotuveje pirtu "gravy"milteliu.
Skanaus!

2014 m. kovo 25 d., antradienis

Bandeles "Saulute"



Mano "saulute"gavosi truputeli apskrudusi,bet uz tai labai skani.Bandeliu tesla ,kaip ir nieko sudetingo ,panasi kaip ir visos mielines,taciau pati ideja jas iskepti man visai patiko.
Bandeliu negaminau saldziu ,kad galima butu sumustini uzsitepti,o jei kam saldumo truksta-uogiene tam reikalui puikiausiai tinka.

Naudojau:

250 ml silto pieno,
8 g sausu mieliu,
500 g miltu (kvietiniu),
3 kiausiniai,
3 a.s. cukraus,
1 a.s druskos,
50 g sviesto,
sezamo seklu pabarstymui.

I silta piena ,supilti cukru ir mieles,palikti kol truputeli pakils.
Sviesta islydyti,supilti i miltus,imusti 2 kiausinius,druska ir mieles ,isminkyti tesla.
Palikti siltai pakilti apie 1 val.
Tada formuoti vienodo dydzio bandeles ir sudelioti i apvalia skardele,bet palikti tarpelius pakilimui.




Dar karta palikti bandeles kokiai 1 valandai ,kad pakiltu .



Pakilusias bandeles patepti kiausinio plakiniu ir pabarstyti sezamo seklomis.
Pasauti i ikaitinta  iki 200 laipniu celsijaus orkaite,kepti apie 20 min.



Bandeles puikios minkstos ,purios tik lauzk ir valgyk...


sita versija su uogiene :)

Skanaus!

2014 m. kovo 19 d., trečiadienis

Vistiena su sniego zirniais


Labai,labai skanu ir greita ,ir sveika ,ir siaip kitaip nei visada...O juk taip kartais norisi kitaip nei visada.Siandien einant pro rytine rasota pieva su dukra i mokykla ,ji man ir sako:-Mama ,o kodel vaivorykste ant zemes?Pasiziuriu, o gi tikrai ant zemes,saule taip graziai sviecia i mazycius rasos laselius ,kad atsispindi vaivorykste.-Va,matai,sakau,siandien kitaip nei visada...

Naudojau:

1 didele vistienos krutinele,
sauja sniego zirniu(snow peas),
4 galvutes pievagrybiu,
sauja migdolu riesutu,
2 v.s sojos padazo,
100 ml vistienos sultinio,
100 ml grietineles,
1 v.s medaus
slakeli aliejaus,
druskos .

Vistiena supjaustyti kubeliais,ir apkepti keptuveje.Mesytei apskrudus sudeti riekelemis pjaustytus pievagrybius,zirnius ir riesutus.Viska maisant gerai apkepinti.Tada suberti prieskonius,uzpilti sojos padaza ,medu grietinele ir sultini.Viska pamaisius uzdengti keptuve dangciu ir leisti pasitroskinti 15 min.

Garnyras tinka ivairus,man geriausia sakyciau ryziai.O galima ir be jokio garnyro ,o su riekute sviezios duoneles.

Skanaus!




Rauksletoji duonele

Sia duonele kepiau labai mandrai- is knygos,gal todel is to didelio mandrumo rauksleta gavosi.Bet nuo tu rauksliu jos skonis visai nepasikeite.
Taigi vienoj senovinej knygoj -radau si receptuka,na ir pabandziau,visai neblogai ,sakyciau...


Naudojau (1 kepaliukui):

300 g  ruginiu miltu,
300 g  kvietiniu miltu,
500 ml silto vandens,
8 g sausu mieliu,
2 a.s medaus,
1 a.s rudojo cukraus,
1 a.s druskos,
2 a.s kmynu,
2 a.s saulegrazu


Silta vandeni sumaisyti su mielemis,cukrumi ir medumi,palikti kol prades burbuliuoti.
Tuo metu pasiruosti miltus,i juos sudeti visus priekonius.
Is vandens ,mieliu ,medaus , cukraus misinio ir miltu misinio suminkyti tesla.
Tesla gana lipni,gali atrodyti skystoka,bet miltu nepadauginti,nes duonele bus sausa.Sunkiausia po to nusiplauti rankas :).
Palikti tesla siltai kokiai porai valandu - pakilti.
Isversti tesla ant miltuoto pavirsiaus ir dar karta gerai isminkyti,kuo ilgiau minkysite ,tuo daugiau oro burbuliuku bus duonyteje.As ,kaip matyt,patingejau si karteli...
Suformuoti kepaliuka,pabarstyti miltais ir deti ant paruostos skardos,kad dar karta pakiltu.
Orkaite ikaitinti iki 220 laipsniu celsijaus,taip pakepti 15 min,po to karsti sumazinti iki 180 laipsniu celsijaus ir kepti mazdaug dar 1 val 15 min.(kepimo laikas labai priklauso nuo orkaites,as savoje padedu inda su vandeniu apacioje,nes labai dega).Manau kiekviena seimininke pazista savo orkaite ir gali pasiderinti.

Na viskas ir duona....!

Skanaus!






Gaiviosios salotos su sniego zirniais
Vadinamuosius sniego zirnius ("Snow peas"),as atradau atvykus Australijon,tikrai Lietuvoje ju nemaciau,na gal dabar atsirado ,tikrai negaliu teigti ,kad nera siuo metu.
Siu zirniu pavadinimas kiles is prancuzu kalbos ir reiskia "valgyti viska",o kodel angliakalbiai pavadino juos "Snow",jie vieni tezino...
Zirniai valgomi su visa ankstimi,nes viduje paciu zirniuku ,beveik ir nera,taigi ankstis yra pagrindine.
Gausu ivairiu vitaminu ypac C,net 72%,mikroelementu-nemazas kiekis magnio,gelezies.
As juos valgau tiesiog vienus,man labai skanu.



Reikes:
Salotu lapu(galite pasirinkti kokie jums skanus,tikrai tiks visi),
1 morkos,
gabalelis moliugo,
1 pomidoro,
1 agurko,
saujeles sniego zirniu,
svoguno laisku ,
krapu,
puses citrinos sulciu,
slakelis alyvuogiu aliejaus,
1a.s medaus,
druskos

Salotas susmulkinau,morka ir agurka supjausciau siaudeliais,moliuga sutarkavau burokine tarka,pomidora tiesiog gabaliukais.Ant smulkintu darzoviu isspausti citrinos sultis,padruskinti,tada sudeti medu,svoguno laiskus,krapus ir alieju.Viska gerai permaisyti.
Labai skanu ir gaivu...

Skanaus!


Bulviu salotos arba autraliskas barbekiu

Viskas prasidejo nuo barbekiu...
Cia Australijoj barbekiu kepamas visoms is eiles metu sventems pradedant gimtadieniu,baigiant Kaledom...
Ir visur ,kur tik benueisi tas barbekiu vienodas ,panasiai kaip salykas musuose,tik vienas skirtumas ,jei mes saslyka pasimarinuojam namuose,tai australai-saves tokiais vargais neuzkrauna ir visa kas reikalinga nusiperka parduotuvej...
O reikalinga visai nedaug -jautienos steiko marinuoto,tokiame juodame padaze,kuris sugeba sudegti iki anglies pavidalo;visokiu desreliu;na ir dar tokiu mazu vistienos farso kotletuku...Va ir balius-o ka negerai?..




Bet kas man patinka ,tai bulviu salotos ,kurios privalomos pateikti prie barbekiu.Kadangi as kaip tikra lietuve kepu saslykus ,o ne barbekiu,tai bulviu salotas didiesiems gurmanams pateikiu prie bet kokios mesytes.Labai skanu ir visai paprasta(nes australai negamina kas sudetinga,o kam?).

Taigi sioms salotoms reikes:
5-6 bulviu(priklausomai nuo to kiek zmoniu vaisinsite),
1 v.s grudetuju garstyciu,
1.5 v.s majonezo,
1 galvutes svoguno,
zalumynu

Bulves isvirti su lupenomis,atsaldyti.Nulupus supjaustyti dideliais kubeliais mazdaug bulve padalinti i 6 dalis.
Svoguna sujaustyti smulkiais kubeliais ,pakepinti ant trupucio aliejaus kol graziai pagels.
Tada sudeti likusius ingradientus ,pasudyti ir ismaisyti...
Ir viskas ,tik tiek ziniu...
Skanaus!